Hit (63410) F-102

Oruç, İmsak Vakti İle İlgili Soru Ve Cevaplar

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Oruç
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2024-03-16 Güncelleyen : Sümeyye Abacı/2023-02-02

1- Soru: Kefaret orucuna niyetlenip sonradan yarıda bırakmanın hükmü nedir? Yani günah mıdır?
el Cevab: Fiilen başlayıp bozduğunuz orucun tamamlanmadığından iadesi gerekir. Borcunuz düşmemiş olur.

2- Soru: Ramazan orucunu kaza ederken ara verilir mi?
el Cevab: Caizdir. Ara ara tutulabilir.

3- Soru: Kaza orucu tutan birisi yeme içmenin imsakla değil de ezanla son bulduğunu zannederek imsak vaktinden sonra da yiyip içse ve o günü oruçlu geçirse tutmuş olduğu bu oruç olur mu yoksa o gün için tekrardan oruç tutmalı mı?
el Cevab: İmsak da biraz gecikmek oruca zarar vermez. Ama detaylıca ne kadar gecikildiği belirtilmeli

4- Soru: Kefaret orucuna başlamış biriyim bugün sahura kalkıp yedikten sonra aslında imsak vaktinin 20 dakika önce bitmiş olduğunu anladım bu durumda orucum ya da kefaretim bozulmuş oluyor mu ne yapmam lazım?
el Cevab: İmsak vakti saatle bitmez. Saat ve vakit tayini medeni bir kolaylıktır. Orucunuz da keffaretiniz de zarar görmemiştir inşallah.

5- Soru: Bir kişi imsaktan önce oruca niyet etse sabah yolculuğa çıkması gerekse yola çıkmadan evde orucunu bozabilir mi?
el Cevab: Seferi hali fiilen başlamadan orucu bozmamalıdır. Sefer de meşakkat yoksa oruca devam etmelidir.
-Hocam peki sırf keffaretten kurtulmak için yolculuk yapsa bile mi? Yani 61 gün kefaret tutmaktansa hemen bi yolculuk bileti ayarlamak mantıklı mıdır, sonuçta kolay değil kefaret tutmak...

el Cevab: Bir hocaya Allah rızası nerededir diye sorulur. Allah rızasına hata ettiysek nasıl dönülür diye de sorulur. Kefaretten kurtulmak için kefaret gerektiren fiili işledikten sonra yolculuğa çıkmak ya da niyet etmek fayda vermez.
Belki öncesinde yolculuğa fiilen çıkmak oruç açma ruhsatını yolcuya getireceğinde fayda verebilir.

6- Soru: 61 gün kefaret orucuna niyetlenen kimse özrü olup bozduğu takdirde bir daha baştan mı başlaması gerekli?
el cevab: Peş peşe oruç tutulmasına bazı hallerde ara verilmesi caizdir. Bunlardan birisi oruç tutamayacak kadar hasta olmak, bir diğeri kadınların hayız halidir.
Bu durum oluşunca başlayınca bırakılır, bitince kaldığı yerden devam edilir. Baştan başlanmaz.Ama şer’i mazeretlerden birisi sebebiyle değil de mazeret olmayan bir şey sebebiyle ara verilirse tekrar baştan başlanılır.

7- Soru: Kefareti savm da 60 gün oruç tutan kimse bayram araya girse başa mı dönülür?
el Cevab: bir mazeret sebebiyle ''peş peşe'' tutmak kesintiye uğrasa, kaldığı yerden devam eder. Mazeretsiz (şer'i) keyfi olarak ara verirse baştan almak gerekir.

8- Soru: Diyelim ki kaza orucu, pazartesi perşembe, dini gün ve geceler de tutulan oruç, yani kısaca her hangi bir oruç tutacağız ancak akşamdan niyet falan etmedik. Sabah kalktık herhangi bir şey yiyip içmeden falan orucuma niyet diyerek oruç tutabilir miyiz? Yoksa daha vakit girmeden mi niyet etmemiz gerekir.
el Cevab: Geceden aklınızdan geçirdiğiniz bir oruç niyetiyle (imsak vaktinden sonra yeme içme ve ilişki olmamışsa) uyandıktan sonra (nafile oruçlarda) devam edebilirsiniz.

9- Soru: Kaza orucu tutan bir kimse niyet etmeyi unutup yanındakine, yarın inşallah oruç tutacağım derse orucu olur mu?
el Cevab: caizdir.

10- Soru: Geceden oruç tutmaya niyetlendim. Sabah kalkınca bir bardak su içtim. İçtikten sonra oruçlu olduğum aklıma geldi. Şimdi içimde bir ses kemiriyor beni. Orucun bozuldu, orucun sayılmaz diye. Orucum bozulmuş mudur?
el Cevab: Orucunuza devam edin. Unutarak yediğiniz içtiğiniz orucunuza zarar vermez.

11- Soru: Akşamdan bugün için yarın zilhicce ayı sevabına oruç tutacağım dedim. Ama Ya Rabbi niyet eyledim senin rızan için yarın ki orucumu tutmaya diye niyet etmedim. Şu an niyetimi yapabilir miyim? Veya orucumu bozmam mı gerekir?
el Cevab: Niyetiniz sahihdir. Orucunuz sahihtir. Allah kabul etsin.

12- Soru: Oruç tutuyorum. Kendimi ne kadar korusam da özellikle otobüs durakların da sigara içenlerin dumanının içime kaçtığı soluduğum oluyor. Normalde de sigara içmiyorum. Orucumda bir sıkıntı oluyor mu diye şüpheleniyorum.
el Cevab: Hava kirliliği orucu bozmaz. Anlattığınız durumda da oruç bozulmaz.

13- Soru: Oruçlu durumdayken abdest alırken ağzımızı çalkalayabilir miyiz?
el Cevab: Evet

14- Soru: oruç tutacağımız zaman cuma ve cumartesi gününü beraber tutmak gerektiğinden cumayı tutup cumartesi tutmasına engel bi durum olduğunda ne yapmak gerekir?
el Cevab: Haftanın bütün günlerinde oruç tutmak bir şer’i mani yoksa caizdir. Ramazan da olduğu gibi başka diyanetlerin (yahudilik-hristiyanlık gibi) özel günlerinden birinde oruç tutmak men edildiğinden o günün bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla oruç tutulur. Ama bir mani sebebiyle bir gün öncesi veya sonrasında oruç tutulamazsa bir şey gerekmez.
 
15- Soru: arkadaşlar bi hastamız vardı ramazanda kendisine kan vermek zorunda kaldık ve kan vermeden önce yedik kazası mı gerekir yoksa 61 gün mü?
el Cevab: Kazası gerekir. Kan vermek orucu bozmaz. Neden orucu bozdunuz ki. Sizin kasıtlı olarak ramazan orucunu bozmanızdan dolayı ayrıca kefaret orucu da tutmanız gerekir.
-Doktor dedi bir şeyler yiyin öyle verin kanı yoksa halsiz düşeceksiniz dedi ondan yedik
el Cevab: Bilerek üzerinizde zaruret hali oluşmadan orucu açmışsınız, hasta bakmakla yükümlü olduğunuz bir hastaysa hastaya bakabilmek ve gerekli koşuşturmayı yapabilmek açılarından ve gerekliliğinden dolayı orucu açıp sadece kazasını yapmanız caiz olurdu.
Hasta bakmakla yükümlü olduğunuz biri değilse ancak kimsesi yoksa kefaret üzerinizden düşer. Yoksa düşmez.

16- Soru: Zilhicce için oruca niyetlenen biri o gün dişçiye gidiyor ve işlemler sırasında orucun şüpheye girdiğini düşündüğü için orucu bozup yemek yiyor. Hüküm nedir?
el Cevab: Bozduğu orucu daha sonra kaza eder.
 
17- Soru: Açlık orucu tutmanın hükmü nedir?
el Cevab: Oruç Allah rızası için tutulursa sahibi ecir kazanır. Açlık orucu zayıflamak içinse zayıflarsınız. Eylem içinse eylem yapmış olursunuz.
- Peygamber efendimiz de hiç birşey yemeden sadece şu ile iki gün birleştirip oruç tutmuş maksat sünnet zaten ama daha sonradan peygamber efendimiz ümmetine yasaklamış daha fazla bilginiz var mı diye sordum
el Cevab:
talik :
Efendimiz bazı zamanlar birkaç gün aç kalabilmiştir. Hatta açlıktan karnına taş bağladığı da rivayet edilmiştir.
Ama bu açlığın eğitim için mi riyazet için mi yiyecek bir şey olmadığı için mi olduğu tartışılmıştır.
- Sufiyyenin meyli riyazet için olması şeklindedir ve doğruluk vechi de vardır.
- Efendimiz visal orucundan kesinlikte men etmiştir. Visal orucu hiç ara vermeden bir kaç gün ya da daha fazla bir zaman oruç tutmaktır.

18- Soru: Şevval orucu 6 gün aralıksız mı tutulmalı yoksa ara verilebilir mi?
el Cevab: Hepsi mubahtır.

19- Soru: Cuma günü kaza orucumu tutmak istesem ama ertesi gün tutma durumum yoksa nafile oruçlar gibi tek tutulmaz mı?
el Cevab: Haftanın bütün günleri oruç tutmanız caizdir. Özellikle ehli kitabın oruç tuttukları günlerde oruç tutmak durumunda olmamak efendimiz tarafından emredilmiştir.
Ehli kitab dinlerini tahrif etmiş bir toplulukturlar ve müşriktirler. Bu sebeple onlara benzemekten kaçınılması efendimizin özellikle ifade ettiği bir dini değerdir.
Bu çerçevede sadece onların günlerinde ancak fırsat bulabiliyorsanız tutabilirsiniz. Ama başka günlerde oruç tutma imkanına sahipseniz başka günlerde orucunuzu tutmaya gayret edin.

20- Soru: Bir kimse imsak vakti girdiği halde girmedi sanarak yiyip içse orucun kazası gerekiyor peki bu kişi gün içinde oruçlu gibi mi olmalı yiyip içmesi ayrı bir sorumluluk gerektirir mi?
el Cevab: Oruçlu gibi olmalıdır ramazan ayındaki edebtir. Ama açıkta yememeye dikkat ederek yemesi içmesi caizdir.
 
21-Soru: Bayan oruçlu ve günün içinde adet olduysa eğer oruca devam edip kazamı etmeli, yoksa orucu bozmalı ve kaza mı etmeli?
el Cevab: Adet sebebiyle oruç bozulmuştur. Uygun vakitte kaza eder. Orucu ortalık yerde yemez.

22- Soru: Sahur yemeğine kalkıp, imsak girmedi daha diye sahur yapıp, sonra da imsak vaktinin girdiğini gören kimsenin o gün için oruç durumu ne olur?
el Cevab: İmsak vakti geniş vakittir. Beş ya da 10 dakika geçirdiyse oruca devam eder. Daha fazla geçirmişse o günün orucunu iade eder.

23- Soru: Boğazımda kızarıklık var yutkunurken ağrıyor doktorun verdiği spreyi boğazıma sıkmam orucumu bozar mı?
el Cevab: Boğaza ulaşan her türlü gıda verici özelliği olan madde orucu bozar. Boğaza (küçük dil sınırından ötesine) uygulanan her türlü ''ilaç'' ; sprey şeklinde ya da sıvı, orucu bozar. Oksijen ve türevleri bozmaz.
Mülahaza: Derya Güvenarslan Ünal
İki ay önce bana astım hastası olduğum söylendi. Astım ilaçları kullanmaya başladı bu günde kontrole gittim üç aylık rapor yazdı bu ilaçları üç ay kullanmama lazımmış oruçken ağızdan ve burundan sprey ilaçlar bunlar saba ve akşam kullanmak zorundayım bu tür ilaçlar oruç bozar mı?
el Cevab: Astım hayati tehlikelere sebebiyet verebilen ve tedavi olunmazsa ilerleyen bir hastalık.
Tedavi olun ve ilaç saatleri oruç saatleriyle çakışıyorsa orucunuzu tutmayın.
Tedavi tamamlandıktan sonra oruçlarınızı kaza edersiniz.
Tedaviden sonuç alamazsanız ve hastalık devam ederse mali durumunuza göre fıkhi gereklerini yaparsınız.
---
Hem oruç tutun hem ilaç kullanın hem fidye verin gibi bir kulluk türü yok.

24- Soru: Bir bayanın hayız hali imsaktan önce tam olarak bitse ama gusülü imsaktan sonra alsa oruç tutabilir mi?
el Cevab: Oruç tutmalıdır. Gusul abdesti almasının gecikmesi oruca mani değildir.

25- Soru: İmsaktan sonra veya gün içerisinde diş macunu ile dişler fırçalanmış ise yapılması gereken nedir?
el Cevab: Diş macunu dişlerin temizlenmesinde kullanıldığı müddetçe ağızı geçmemek, yutulmamak şartıyla orucu bozmaz, imsak vaktinde yapılabilecekken imsak sonrasına bırakılmamalıdır.

26- Soru: Rusya petersburg şehrine gidecek olan bir adam orucunu nasıl tutmalı şehirde 6 ay kış 6 ay yaz yaşanıyor ve geceleri 3 saat zifiri karanlık oluyor?
el Cevab: 6 ay yaz, 6 ay kış olması vakitleri etkilemiyorsa imsak ve sahur vakitleri oluşuyorsa normal devam eder.  Vakitler oluşmuyorsa; vakitlerin tahakkuk ettiği bir islam şehrinin iftar ve sahur ve namaz vakitlerini esas alarak ibadetlerini yapar.

27- Soru: Bedenen bir özrü olmayıp da, dış şartlar zorladığında; hapis, askerlik, güneşte tarlada çalışmak vb. oruçlarımızı erteleyip kışın tutabilir miyiz diyorlar? Ne diyelim?
el Cevab: Sadece endişe sebebiyle farz olan ramazan orucu vaktinin dışına tehir edilemez. Yolculuk sebebi ile tehir yolculuk sonrası zamana kadar caizdir. Hapis askerlik tarlada çalışmak durumlarına mecbur müslümanlar takat yetirebiliyorlarsa tutmalı yetiremediklerine kesin kanaat getirmeleri durumunda ilk tutmaya takat getirdikleri uygun ortamın oluşmasıyla birlikte tutmalıdırlar.

28- Soru: Bir özürden dolayı ramazan orucunu kazaya bırakan kişi kaza ederken kasten orucunu bozarsa kefaret gerekir mi?
el Cevab: Güne kaza eder

29-Soru: Mazeretsiz olarak oruç tutmayan birisine eğer muhtaç durumda ise ramazan fitresi verilir mi?
el Cevab: Fitre iman sahiplerine verilir. Günahkarlardan önce Allah’a itaatkarları gözetin. Tembeller isyankarlarda din kardeşimizdir. Verdiğinizde gidip haram işleyecek olanlardan uzak durun.
-Sıralama;
Yakın akraba, komşular ve diğer müslümanlar şeklinde olmalıdır.
 
30-Soru: Bir kadın Ramazan ayında, kadın doğum uzmanına gidince yapılan kontrollerden ötürü orucu bozuluyor, bu oruç kazamı olur, yoksa ceza mı? Doktor daha önce verdiği ilaçların etkisini görmek için muhakkak kontrol etmesi gerekiyor.
el Cevab: ''tıbbi gereklilik'' sebebiyle oruç bozulursa sadece kazası gerekir. Doktorların her gereklilik dediği şey dini açıdan gerekli olmayabilir.
- Oruç bozulması, kavramının da net olarak tayin edilmesi için yapılan tıbbi işlemlerin açıkça listelenmesi gerekir ki, oruç bozmayan bazı işlemler varsa bunlar sebebiyle oruç boş yere açılmasın. (bu tür şeyleri yazmak gerekirse özelden yazın)
- Ramazan günlerinde bu işlemlerin geceleyin yapılarak inançlarımızın gereği üzere o bir hayatın şartlarının oluşturulması talep edilmelidir.

31-Soru: Bir kişi imsak ezanı okunurken su içilirse, o kişi oruçlu mudur?
el Cevab: Ezan okunurken oruç tutmaya niyetlenmiş insan su içebilir. İmsak muvessa (geniş vakitli) olduğu için bu caizdir.
la tuşeddidu fe yüşeddidullahu aleykum.
- Bir şehirde bütün müezzinler ezanı bitirinceye kadar da imsakı geciktirebilirsiniz.
- Uyanamayıp imsak ezanıyla uyanan kendisine gün boyu yetecek kadar bir kısa süre yiyip içebilir.  mesela 3-4 dakika ve su içebilir.
- Bu imsak vaktinin ölçüsündeki genişlikten dolayıdır. Ama iftar da güneşin batması tamamlanmadan orucu açmak orucu bozar.
Oruca her gün mu niyet etmeliyiz, yoksa Ramazan başlangıcında 1 kere niyet etmek yeterli mi? Mesela ben dün gece niyet getirmedim ama kalben yarın oruç tutacağım diyordum. Buda niyet sayılır mı?
el Cevab: Niyet hükmündedir.
 
32-Soru: Eskiden kaza orucu olduğu halde muharrem ayında tutulan oruç kaza olarak mı geçer yoksa muhharem ayında tutulduğu için bu sevaba da nail olur mu?
el Cevab: Kaza orucu tutan borcunu ödemiş olur. Bunun karşılığı olan sevabı belki eksik alır.
Nafile yutan nafile ecri alır.
Nafile oruç zamanında kaza tutunca her ikisinin ecrinin alınmasına dair bir nas bilmiyorum.
-İki gündür orucum Allah kabul etsin ben en son kazaya kalan borcuma diye niyet ettim fakat bu günlerin feyzinden bereketinden dolayıda tutuyorum, şimdi hem borcumu ödemiş hem de bugüne hürmeten tutmuş olduğum için ve de en önemli Peygamberimiz(S.A.V)tavsiye ettiği için sevap olmuyor mu?
el Cevab: Sabah namazını kıldığınızda farz namaz ecri kazanırsınız. Vaktinde kılma ecri kazanırsınız. O kadar. Sabah namazını camide kılarsanız cami de kılma ecri yoktur. Ama cemaatle camide kılarsanız cemaatle kılma ecri alırsınız.
Camide kılma ecri yoktur ama camiye yürüyerek gittiğinizde her adımdan size mükafat ve hasene yazılır. Camiye cemaate giderken aldığınız ecir var olmakla birlikte sırf camide kılmanın bir ecri yoktur.
Bütün bunlar nasla sabittir.
Sabah namazını Medine de mescid de kılsanız İstanbul da kılsanız aynıdır. Ama medine mescidinde namaz hakkında nas vardır orada kılınan namaz daha fazla ecir kazandırır.
Netice itibarıyla bir amelle bir ecir kazanılır. Amelin yapılmasıyla aynı amelden dolayı başka ecirler kazanılabilir. Ama bir amel hem farz ecri hem nafile ecri kazanmak için yapılmaz.

33-Soru: Cuma günü kaza orucumu tutmak istesem ama ertesi gün tutma durumum yoksa nafile oruçlar gibi tek tutulmaz mı?
el Cevab: Haftanın bütün günleri oruç tutmanız caizdir. Özellikle ehli kitabın oruç tuttukları günlerde oruç tutmak durumunda olmamak efendimiz tarafından emredilmiştir.
Ehli kitab dinlerini tahrif etmiş bir toplulukturlar ve müşriktirler. Bu sebeple onlara benzemekten kaçınılması efendimizin özellikle ifade ettiği bir dini değerdir.
 Bu çerçevede sadece onların günlerinde ancak fırsat bulabiliyorsanız tutabilirsiniz. Ama başka günlerde oruç tutma imkanına sahipseniz başka günlerde orucunuzu tutmaya gayret edin.

34-Soru: Ben Sakarya’da oruca başladım imsakla birlikte o gün yolculukla benden daha erken açan Ordu’ya seyahat ettim orucu orada açacağım. Ben yine Sakarya’ya uyup mu açacağım orucumu Orduya uysam olmaz mı? Veya tam tersi İstanbul’a gittim orda da mı Sakarya’ya uymam lazım?
el Cevab:
- Yolculuğa çıkanlar yolculuk başlamasından sonra oruçlarını açabilirler. (bu konuda daha önce cevap vermiştim)
- Oruca devam eden yolcu iftar vaktinde vardığı memlekete uyarak orucunu açar.
- Uçak ya da gemideyse en yakındaki limanın halkının tabi olduğu imsak ve sahura göre hareket eder.
- Vakitlerin oluşmadığı bir iklimde yolculuk yapıyorsa o halde de vakitlerin tahakkuk ettiği bir yeri esas alarak oruca başlar ve orucunu açar.

35-Soru: Ramazanı loğusa halinde geçirmiş bir anne tutamadığı oruçlar için iyi halinde neler yapmalı?
 el cevab: Tutamadığı farz orucu uygun bir zamanda kaza eder.

36-Soru: Dişe dolgu yaptırmak morfin ile birlikte orucu bozar mı?
el Cevab: Uyuşturucu iğne yapılması orucu bozar. Sağlık sebebiyle yapılıyorsa sadece kazası gerekir.
- Sadece diş dolgusu yapılması orucu bozmaz.
- Vücudun bir yerinin akupunktur vs iğneler veya ''özel dokunuşlarla his etmez hale getirilmesi oruca zarar vermez.

37- Soru: Annem dün oruçlu iken unutarak kulak damlası damlattı orucu kaza etmesi gerekir mi bilmeden yaptı?
el Cevab: Kulağında delik yırtık yoksa bozmaz genizden aşağıya inmesi vs durumu oluşma riski varsa bozar diye tafsilata giren varsa da kulak damlasını bilerek damlatan ihtiyaten orucunu kaza etmelidir.
Oruçlu olduğunu unutarak damlattıysa orucuna devam eder. bozuldu diye orucu açtıysa o günü kaza etmelidir. 
Detay için bzk. el Kasani, Bediu'-sanai ,II.93 .

38- Soru: Hanefi meshebine göre göz damlası orucu bozar mı?
el Cevab: Göz damlası orucu bozmaz.
Bk; el Kasani, Bediu'-sanai ,II.92 vd.
İlaç olarak veya gıda karışımı olarak göze damlatılırsa genize gitme durumu oluşursa orucu bozar.

39- Soru Sahibi: Melek Seferoğlu
Soru: Örneğin; bir ev hanımı ben çok yoruluyorum, çok bunalıyorum, çocuklara yemek hazırlarken kötü oluyorum, bugün oruç tutmasam yarın tutarım dediğinde ne yapılmalı doğru olan nedir?

el Cevab: Ramazan ayında oruç tutma farzının şartları üzerinde oluşan mukim ve sağlıklı kadın orucu tutar. 
Özel durumların özel fetvaları olabilir. Ama yazdığınız çerçeve ''bezginlik'' haliyse şeytandandır deyip istiaze ve istiğfara devam etmek uygun olur.

40- Soru: Mürsel Taştanerik
Şafiide oruç tutamayıp üzerinden ramazan geçiren orucunu nasıl tutmalı? Kefaret mi lazım? Kefaret ise miktarı nasıl belirlenecek? Allah razı olsun

el Cevab: Şafi mezhebine göre bir ramazanı tutmayıp kazasını diğer ramazana kadar yapmayanın hem tutmadığı orucunu kaza etmesi hem de tutmadığı gün başına “fidye” vermesi gerekir.
Bk. en Nevevi, el Mecmu VI.412 vd; 
Hanefi mezhebinde ise sadece kaza etmesi gerekir.

41- Soru Sahibi: Zeliha Çetin
Soru: KPSS ye girecek o gün oruç tutulmayabilir mi günahı var mı? (2 Temmuz 2015)

el Cevap: Gireceği imtihanın vücudunda Yolculuk veya hastalık gibi bir etkisi varsa orucunu daha sonra kaza edebilir. 
Bedene cevaplama performansını etkileyecek derecede etkisi yoksa orucunu tutar. Oruç tutmaması caiz olmaz.

42- Soru Sahibi: Mesut Keskiner
Soru: Hocam ayın 13.14.15. günlerinde tutulan oruçlar hicri takvime göre mi tutulmalı yoksa miladi takvime göre tutulmalıdır?

el Cevab: Hicri takvimi esas alın.

43- Soru: Oruçluyken baş yıkamak(banyo olmak),tırnak ve sakal kesmek,vücudundan kıl aldırmak caiz midir?
el Cevab: Baş yıkamak (banyo olmak) caizdir.
Tırnak kesmek caizdir.
Sakal kesmek, tahrimen mekruh ya da haramdır.
Vücudundan kıl aldırmak, tafsilat vardır;
Erkeklerin ve kadınların erkek erkeğe ve kadın kadına dokunabilecekleri ve görebilecekleri vücut azaları bellidir. 
Caiz olan kıl aldırma sınırlarına uyulursa ve meşru çizgide kalınırsa kıl alma sünnet ya da caizdir. Yoksa bir başka nedenle mekruh ya da haram olur. Hatta büyük günahta olur.

44-Soru Sahibi: Merve Kandilci Aydın
Soru: Ben kanal tedavisi yaptırdım ama şuan apse yaptı ve aşırı derecede ağrı yapıyor dayanamıyorum. Doktorumla konuştum antibiyotik kullanman gerekli dedi. Ben sahurda ve iftarda içsem olur mu deyince 12 saatte bir içmem gerektiğini söyledi bu yüzden olamayacağını söyledi şimdi ben antibiyotik içtiğim zamanlarda ağrım olmuyor ama saat geçtiğinde tekrardan aynı şiddetle ağrı tekrarlıyor bu durumda tutmadığımda oruçlarda sonrasında kaza mı tutmam gerek kefaret mi? (2016)

el Cevab: Sağlık sebebiyle orucunuzu tutmadığınızda daha sonra tutarsınız.
Sağlık sebebiyle orucunuzu açarsanız o günü kaza edersiniz. 
Diş ağrısına dayanamayıp orucunuzu bozup ilaç kullanmanız caizdir.

45-Soru Sahibi: Züleyha Cevher
Soru: Hocam imsak vaktınde diyanete uymak yanlış olurmu yada hangi takvim daha uygundur?

el Cevab: Saat gece yarısı 12 de sahur yapıp uyusanız sabah namazına kalksanız nasıl caizse imsak konusunda diyanet takvimine ya da fazilet vs. takvimlere uysanız mubah olur.
Sorun burada değil.
Sorun imsağın son vaktinin tesbitinin astronomik tan baz alınarak (astronomik tanın karşılığı fecri kazibdir.) Vakti girmeden imsakın başlatılmasındadır. Buna paralel olarakta sabah namazının kılınabileceğinin söylenmesindedir.

46-Soru Sahibi: Isa Yilmaz
Soru: Gusül abdesti icap eden biri oruç tutabilir mi? Veya ne yapmalı? (2017)

el Cevab: İmsaktan önce ya da imsak tan sonra uyuyup İhtilam olan birisi oruç tutabilir. Orucu sahihtir. Gün içerisinde uyuyup ihtilam olan birisinin orucu sahihtir.
-Ne yapmalıdır? Bulduğu ilk fırsatta gusül abdesti almalıdır.

47-Soru: İstanbul’dan Diyarbakır’a iftar saatinde uçuşum var. İftarımı nasıl açayım.  Oraya varınca mı yolda iftar giren ilin iftarına mı tabiyim. 
Hesapladım. Malatya Elazığ il sınırı üzerindeyken iftar giriyor. 

el Cevab: Hangi il sınırındayken iftar vakti girerse orada açabilirsiniz. İhtiyaten birkaç dakika da beklemenizi öneririm. Örneğin Malatya iftarına ulaştıysanız 5 dak. sonra açın.
Allah kabul etsin.
 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort