Hit (45329) F-854

Kadınların Akılları ve Dinlerinin Eksik Olması Hadisinin Derecesi Ve Manası

İlim Dalı : Fıkıh Konusu :
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2004-05-15 Güncelleyen : Sümeyye Abacı/2020-05-07

Soru: Hocam bir kardeşimiz böyle bir hadis olduğunu söyledi. Hadiste anlatılan noksanlık bizim elimizde olan bir şey değil Allah böyle yaratmış efendimiz acaba böyle bir hadis söylemiş mi? Söylemişse bunu nasıl anlamalıyız diye sordu, cevap yazarsanız mümkünse. 
Ey kadınlar topluluğu ben akıl sahiplerine aklı ve dini nakıs olanlardan galebe çalan sizin kadarını hiç görmedim. İçlerinden bir kadın bizim aklımızın ve dinimizin noksanlığı nedir diye sordu. Aklınızın noksanlığı şahitlikte iki kadının şehadetinin bir erkeğin şehadetine denk olması. Dindeki noksanlık ise ay hali nedeniyle ramazanda oruç yemeniz ve bazı günlerde namaz kılmamanızdır. (Mayıs 2015)

el Cevab: Sözler söylenilme gayeleri doğrultusunda manalandırılırlar. Genel kuralına dikkat edilmezse ve lafızletın karşılığı olan manalar akıldaki kültüre göre ayetlere ve ya hadislere yamanırsa ortaya dini açıdan geçerli olmayan manalandırmalar çıkar.

Efendimiz kadınları aşağılamamıştır. Hadisi aşağılama olarak anlama da sorun vardır. Hadis Buhari ve Müslimin sahihlerinde vardır.
Manası da kadınların özellikle iki hatalarının onları cehennem insanının çoğunluğu olmaya sürükleyeceği şeklinde bir uyarı içermesidir.

Dinlerinin eksikliği ise dini görevlerindeki eksikliktir. Erkekler hiç atlamadan ve ara vermeden namazla ve oruçla mükelleftirler. Rızık temini onların sırtında cihad onların sırtındadır.

Kadınlar şahitlik konusunda erkeklere denk tutulmayarak sosyal hayatın dışında tutulmuşlar dışında kalmalarına zemin hazırlanmıştır. Cihad (kafirlerle savaş) onlara farz değildir. Hayız halinde namaz kılmazlar onu kaza da etmezler. Dini görev ve sorumlulukları evde anne olarak düzenlenmiştir. Toplumsal hayatta da daha az sorumlulukları vardır. Efendimiz buna işaretle Dinleri (dini görevleri) eksiktir demiştir.

Akılları eksiktir. İfadesi de (unuturlarsa diğer kadın şahit hatırlatsın) şeklindeki ayete işarettir. Unutmayı akıl eksikliği olarak nitelemiştir.

Arap dilinde akıl akletme bilgiler arasında alaka kurma düşünce üretme manalarında kullanıldığı gibi hafıza öğrendiğini unutmama ve bilgiyi olduğu gibi koruma manasında da kullanılmıştır. Efendimiz kadınları nitelediği bu iki başlığı sözlerinin devamında açıkladığından manalandırma da bu anlamlar esas alınmalı. İlk başlığın Türkçe tercümesine bakıp kadınlar aşağılanıyor gibi bir anlam efendimize nispet edilmemelidir.

Hadisin Buhari, es Sahih h no: 304 rivayeti metni:

عن أبي سعيد الخدري -رضي الله عنه- أنه قال:

خرج رسول الله -صلى الله عليه وسلم- في أضحى - أو في فطر - إلى المصلى، فمر على نساء فقال: يا معشر النساء، تصدقن، فإني أريتكن أكثر أهل النار. فقلن: وبم يا رسول الله قال: تكثرن اللعن، وتكفرن العشير، ما رأيت من ناقصات عقل ودين أذهب للب الرجل الحازم من إحداكن. قلن: وما نقصان ديننا وعقلنا يا رسول الله؟ قال: أليس شهادة المرأة مثل نصف شهادة الرجل. قلن: بلى. قال: فذلك من نقصان عقلها. أليس إذا حاضت لم تصل ولم تصم؟ قلن: بلى. قال: فذلك من نقصان دينها

Hadisin Müslim, es Sahih h no: 237 rivayeti metni:

عن عبد الله بن عمر عن رسول الله -صلى الله عليه وسلم- أنه قال:

يا معشر النساء، تصدقن، وأكثرن الاستغفار؛ فإني رأيتكن أكثر أهل النار. فقالت امرأة منهن جزلة : وما لنا يا رسول الله أكثر أهل النار قال: تكثرن اللعن، وتكفرن العشير، وما رأيت من ناقصات عقل ودين أغلب لذي لب منكن. قالت: يا رسول الله، وما نقصان العقل والدين؟ قال: أما نقصان العقل، فشهادة امرأتين تعدل شهادة رجل، فهذا نقصان العقل، وتمكث الليالي ما تصلي، وتفطر في رمضان، فهذا نقصان الدين
 

 

Mülahaza: Adile Ucan Buyruk 
Kuranı kerimde hiç bir zaman kadınları aşağılayan ayetler olmamıştır.. Bu hadisin bu şekilde sahih olduğuna inanmıyorum.

el Cevab: Kadınlar nasıl aşağılanmış oluyor. Netleştirir misiniz?
Kadınları hayız görür nitelikte yaratan Allah’tır.
Kadınların hayız halinde namaz ve oruç tutma mükellefiyetlerini geçici olarak iptal eden Allah’tır.
Kadınların edilgen erkeklerin etken yaratılış ve bedensel nitelikte yaratan Allah’tır.
Hac mükellefiyetlerini cihad sayarak onlara gerektiğinde cihad etme mükellefiyetinden azad eden Allah’tır.

Kadınların bir tek eş ile evlenebilmesine izin verdiği halde erkeklere 4 e kadar evlenme izni veren Allah’tır. Üstelik peygamberi de 4 raşid halife de birden fazla evlilik yapmışlardır.

Peygamberi peygamberlikle görevlendiren Allah’tır.
Peygamberimizin dinleri eksiktir ifadesi Türkçesi itibarıyla belki size yadırgatıcı gelebilir.
(Bakış açısı oluşturma odakları İslami değerlere Müslüman insanımızın bakış açılarını şartlandıran söylemlerle etki etmektedirler. Belki de siz bu tür bir ön şartlandırma etkisiyle dini sorumlulukları daha azdır manasına gelen ifadeyi yanlış zeminde algılayarak kabul edilemez buluyorsunuz.)
Ama Arapçası açısından durum bir olay tespitidir. Yani kadınların dini sorumlulukları erkeklerden daha azdır. Manasına bir cümledir.
Yine Akıllarının eksikliği de Arapçası itibarıyla Ayetteki bir erkek yerine erkek şahit bulamazsanız iki kadın şahit tutun ayetinin gereğidir.

Rabbinizin ayetlerini de mi modern anlayışlara uydurma eğilimindesiniz.

Solcu militanların ve Anadolu halk ağzında cahil cühelanın kullandığı "yarım akıllı, yarım dinliler " manasındaki ifadelerin etkisinde kalmayınız.
"Eksik etek" argosu bile bir vakıa iken alçaltıcı bir ifade veya niteleme olarak argo da yaygındır. Ama biz din değerlerine bu avam anlayışıyla bakmıyoruz. Peygamberimizin ne dediği ne manada dediğine bakıyoruz.

Mülahaza 2: Adile Ucan Buyruk 
Kadınlara sadaka verin sizleri cehennemin çoğunluğunun kadınlardan olduğunu dininin ve aklının eksik olduğunu erkeklerin dengesini bozduğunu söyleyen bir Peygamberden bahsediyorsunuz. Benim tanığım peygamber böyle demez kaldı ki Kuran dada iman edenler yada iman eden kadın ve erkekler denir.. Kadının daha az anladığı yada eksik olduğundan hiç bahsedilmez. Ve üsluplarınızda hep bir ötekileştirme var. Herkes birilerine mi tabidir... O halde siz kime mensupsunuz.. Yanlış.

el Cevab: Kadınlara siz cehennemliksiniz diyen bir peygamber yok ki. Bu uyarınız doğrudur. Elbette kadınlar erkeklerin yarısıdırlar hayatı paylaştığımız insanlar ve biz erkeklerin varlık sebepleridir.
Efendimiz onları Allah’ın izni ile emaneti olarak aldığımızı bizlere hatırlatmaktadır. Cennet anne babaya itaat ve onlara öf dememeye bağlanmıştır. Allah’ın tevhidinden sonraki emirlerinden biri anne babaya layık oldukları saygı ve hürmeti göstermek olarak ayette bildirilmiştir.
İslamın erkeğe kadına ve erkek ve kadının oluşturduğu aileye bakışı erkelerin sorumlulukları kadınların sorumlulukları hakları ibadet muamelat ve ukubat sistemindeki konumları ve ilgili hükümler büyük ciltlerde ancak toplanacak durumdadır çaptadır.
Biz burada cımbızla bir vaazın sorulan soruyla alakalı kısmını delil olarak kullandık.
Ama başlık ta bu değil.
Kadınlardan bir gruba yapılmış bir uyarı sohbetinin bir bölümünde geçen bir cümleye takılıyorsunuz.

Biz bir konuyu incelerken verileri tarıyoruz. Tarama yaparken de o konuda en küçük bir söz var mı onu arıyoruz.
Kadınlara yapılan yüzlerce vaazın içerisinde bir yerde geçen hayız halinde namaz kılmazsınız ya cümlesini kadınların hayız halinde de namaz kılacaklarını iddia eden insanlara delil göstermek için burada zikrediyoruz.
Benim Arapçasıyla Türkçesiyle ve dini bilgilerim içerisindeki yeriyle efendimizi de tanıdığım kadarıyla bu sözün manası şudur:

Ey kadınlar sizler şu şu hataları yapıyorsunuz bunlardan uzak durmaya çalışmalısınız. Ey kadınlar Allah sizin dini sorumluluklarınızı erkeklerden daha az yaptı. Sizin şahitliğinizi de erkeklere denk tutmadı ki erkeklerin sosyal hayatından uzak durasınız.
Erkekleri fitnelendirmeyiniz. Çokça istiğfar ediniz ve bol sadaka veriniz.

Siz ise sözün söylenme kalıp cümlesine takılıp sahih bir hadisi inkâr durumundasınız.
Kadınların dinleri eksiktir. Erkeklerin mükellef oldukları şeylerin çoğuyla mükellef değillerdir.
Kadınların akılları (yani her konuya erkekler gibi odaklanabilmeleri) zayıftır. Kendinizi bu öyle hissetmiyor olabilirsiniz. Ama söz genelleme sözüdür. Kadınların bulundukları genel durumu düşünerek bu değerlendirmeyi düşünmelisiniz.

Mülahaza: Ergül Çalışkan 
Peygamber efendimiz böyle konuşmazdı böyle konuşsaydı kimse onun yanında olmazdı. Çok ağır ve aşağılayıcı bir üslupla dillendirilmiş.

el Cevab: Fethullah Gülen ve ekibi ile bir kısım akademisyen ve onlara uyan bazı diyanet personeli yıllarca efendimizi öyle bir tanıttılar ki bir kısım Müslümanlar efendimizin etliye sütlüye karışmaz. Uyarmaz azarlamaz kızmaz gücenmez karısından bile bir şey istemez ev işlerini bile yapar, söküğünü diker bulaşığını yıkar "elde bir Mıstaafendi" tipinde bir insan zanneder oldular.
Peygamber efendimiz rahmet ve savaş peygamberidir. Şeri hadler uygulamış müjdelediği gibi korkutmuş gerektiğinde azarlamıştır.
O dönemin kadınlarında gözlemlediği bazı imani değerlere uymayan arızaları bayram günü erkeklere vaazını tamamladıktan sonra onlara hatırlatmış ve bunu yaparken de onları Allah için uyardığını açıkça belirtmiştir.
Kadınların erkekleri etkileyici ve dört dörtlük bir erkeği kolayca etkileyip baştan çıkarıcı yönlerini onlara hatırlatıp bunu yapmamaları konusunda onları uyarmıştır. Yine evli kadınların eşlerine daha müreffeh bir hayat için bitmek bilmeyen baskılar yapmalarını ve onlara nefes aldırmayacak derece mızlanmalarını görmüş ve onları Allah’ın eşlerinize verdiği rızka kanaat ederek onure edin onları darlatmayın uyarısında bulunmuştur.
Bu uyarılar onların iyiliği içindir. Efendimiz beşir müjdeleyip onure eden ve nezir uyarıp korkutandır. Ayetteki onun sıfatı budur. (Sebe 28)

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

Erkeklere de ne zaman kadınlarına uygunsuz davranırlarsa kişiye özel ya da topluluk olarak tavsiyeler sert uyarılar da bulunmuştur.
Evs ve hazrec münafıkların sebebiyle birbirlerine karşı savaş safı tutunca her iki topluluğu da azarlamıştır.
Hanımı hakkında ifk iftirası atıldığında bunu sükunetle karşılamış Allah’ın vahyini beklemiş bu arada insanlardan bir müddet uzaklaşmıştır da.
Benim tanıdığım efendimiz böyle demez de ne demektir.
Bir lafı söyleyip söylemediği sizin kendinize özgü zevkiniz değildir ki. Allah’ın indirdiği hüküm neyse odur.
Bir okul Müdiresinin kız öğrencileri bir araya toplayıp onlara davranışlarıyla alakalı gözlemlerinden hareketle bazı uyarılar yapması hatta bazı haşarılık yapanları da azarlaması negatif ayrımcılık mı olur. Okul eğitim yuvasıdır. Öğrenci eğitimcisine nefis yaparsa hoca onu eğitebilir mi? 
İman teslimiyettir. Nefislerinize zor gelse de teslimiyettir. Allah’ın bazı farzları farz kılarken sözlerini hatırlayınız. Cihad size farz kılındı ama o sizin nefislerinize zor gelen asla hoşlanmayacakları bir farzdır.
Allah insanları mükellef tutmuştur. Mükelleflik "yapılmasında zorluk olan bir şeyle sorumlu tutmak" olarak tanımlanır.

Mülahaza: Ba La
Azlık farklı eksiklik farklıdır. Aklımız eksik, dinimiz eksik; bazen diyorum ki erkek egemen bir dinimiz var.
Neyse ki Allah var.
Erkeklere hitaben böyle bir üslupla karşılaşan varsa bilgilendirebilir mi; Razi tefsirindeydi sanırım şu cümle; ''...kadınların saçı uzun, aklı eksik olduğu için..."
Saçımızı kısa tutsak düzelir mi ki durum?

el Cevab: 
Mülahazalarım;
"Erkek egemen bir din" nitelemesi
Razi tefsirinde saçı uzun aklı kısa diye bir ifade olmaz. Razi bir kuaför değildir. Büyük bir müfessirdir.

Bala hanım;
Cümlelerden mana çıkarırken kendi kültürel altyapınızla değil İslam dininin kavramları ve mana bütünlüğü çerçevesinde manalandırmalısınız.
Karl Mark’ı onun kavramlarıyla ve manalarıyla ve bütünsel düşüncesiyle anlamak sonra eleştireceksek eleştirmek gerekir.
Atatürk’ü de öyle
İslam Allah’tan gelen bir Hayat tarzıdır. İnançları İbadetleri ve ahlakı vardır.
Sorulan soru çerçevesinde yukarda cevap yazdım.
Kadının dini sorumlulukları erkekten azdır. Bu manada dini eksiktir denilmiştir.
Kadının şahitliği toplumsal hayatın erkeklerin bulunduğu alanından uzak durması maksatlı bir erkek gibi değil iki kadın bir erkeğe denk olarak kabul edilmiştir. Bu da sadece erkeklerin yoğunluğu olan alanlardan uzak kalmaları i ve ancak gerektiğinde o alana girmeleri içindir. Yoksa kadın kadınlar arası hukuki işlerde erkeğe denk şahitlik derecesine sahiptir.
Efendimiz sizin yadırgadığınız bu konuşmasında kadınların erkekleri baştan çıkarma eğiliminde olan ve genel hayat anlayışları süslen ve erkek tavla olanlarını uyarmıştır.
İslam kadınların sadece eşleri için süslenmesini emretmiştir. Kendisine özen göstermesi de yine tavsiye edilen süslenmedendir, bakımdandır. Diğer yabancı erkeklerin ilgilerini çekecek şekilde giyinmelerini ise yasaklamıştır. Konuşmada üzerinde durulan birinci önemli konu budur.
İkinci olarak kadınları geçimsizlik yapmaları konusunda uyarmıştır. Geçimsizlik ve kanaatsizlik yapan kadınları da uyarmış ve onlara toplumsal hayatın erkeklerin tarafında olan kısmından uzak kalmalarını ve annelik misyonuyla uğraşmaları için dini sorumluluklarının erkeklerden daha az olduğunu hatırlatmıştır.
Bu hatırlatmayı da iki dikkat çekici cümleyle yapmıştır. "Dininiz eksiktir aklınız da eksiktir."
Orada bulunan hanımlar bunun ne demek olduğunu sormuşlar efendimiz de açıklamıştır. Din eksikliği dini açıdan sorumlu tutulduğunuz ibadetlerin daha az olmasıdır. Akıl eksikliği de Allah sizi şahitlik işinden uzak tutmuş şahitliğinizi toplumsal alanın normal olaylarında geri durmanız için sizden iki şahidi erkeklerden bir şahide denk tuttu demek suretiyle açıklamıştır.
Dikkat ediniz her iki ifade de de aslında İslami hayat tarzında normal değerlerin biraz dikkat çekici bir üslupla ifade edilmesinden başka bir şey değildir.
Erkekler az örtünür kadınlar yüz el ve ayak hariç her şeylerini yabancılara örtmekle mükelleftir.
Erkekler kadınlardan daha geniş yetkilere ve serbest hareket alanlarına sahiptirler.
İlla da bir şeye karşı çıkacaksanız keşke Allah kadınları neden hayız ile meşgul etti neden onların hamile kalacak şekilde yarattı. Erkeklerde hamile kalsaydı falan deseydiniz. Neden kadın peygamber göndermedi falan deseydiniz.
Bala hanım hadi bütün bunlar aklınıza yatmıyor olabilir. Ama bu grup üyelerine ve doğru olduğuna inandıkları değerlerine şu yazdığınız nezaketsiz ifadelerle saygısızlık edeceğinize bu gurun dini benim dini anlayışıma uymuyor deyip ayrılmalısınız. Eğer soru soruyorsanız cevabı nezaketle dinlemelisiniz. Yok, az kafa yapayım diyorsanız. Biz muhatabımızla dalga geçmek “ti ye” almak gırgır etmek için burada değiliz.
 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort