Hit (3930) F-475

Dört Karılı Merhametsizlerin Dini İslam,Nitelemesinin Değeri

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Nikah/Evlilik
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : Fıkıh Dersleri/2003-12-14 Güncelleyen : /0000-00-00

Soru : ''Dört Karılı Merhametsizlerin Dini İslam'' Hayrettin Karaman'ın bu sözü hakkında ne düşünüyorsunuz?

http://www.ensonhaber.com/hayrettin-karamandan-islami-kotu-gosterenlere-tepki-2014-11-30.html

el Cevab:

Talik:

İslam Dini bir Müslüman erkeğin 4 eşe kadar evlenmesine izin vermiştir.

Ayeti kerimede bir erkeğin 4 eşe kadar evlenmesine izin verilmesi gayet açık ifadelerle vardır

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالًا كَثِيرًا وَنِسَاءً ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا (1) وَآتُوا الْيَتَامَىٰ أَمْوَالَهُمْ ۖ وَلَا تَتَبَدَّلُوا الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ ۖ وَلَا تَأْكُلُوا أَمْوَالَهُمْ إِلَىٰ أَمْوَالِكُمْ ۚ إِنَّهُ كَانَ حُوبًا كَبِيرًا (2) وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَىٰ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ ۖ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا (3) وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً ۚ فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شَيْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَّرِيئًا (4) وَلَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَّعْرُوفًا (5) وَابْتَلُوا الْيَتَامَىٰ حَتَّىٰ إِذَا بَلَغُوا النِّكَاحَ فَإِنْ آنَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْدًا فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ ۖ وَلَا تَأْكُلُوهَا إِسْرَافًا وَبِدَارًا أَن يَكْبَرُوا ۚ وَمَن كَانَ غَنِيًّا فَلْيَسْتَعْفِفْ ۖ وَمَن كَانَ فَقِيرًا فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُوا عَلَيْهِمْ ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ حَسِيبًا (6) [1]


İslama Göre Çok Evlilik Yapmanın Hükmü Nedir?
http://www.eskieserler.com/Eski/Eserler/Fetva/40/islama-Gore-Cok-Evlilik-Yapmanin-Hukmu-Nedir-.asp?LID=TR&ID=40


İnna lillahi ve inna ileyhi Raciuun

 

''4 Karılı'' nitelemesindeki  4 ve Karı kelimesi günümüz kullanımında ''argo'' sayılır. Ve 4 karıda da hem argo kelime kullanılarak bir hafife alma hem de 4 evlilik yapmayı aşağılama var.

-

Bir Müslüman nasıl bu ifadelerle dininde caiz olan bir ameli aşağılar. Olacak şey değildir.

--

Kaç adet 4 eşi olan Müslüman var ki bu ülkede, bu konu bu şekilde niteleniyor.

Bu sözü gayrimüslimler söyler ve bu eleştirinin cevaplama yeri gayrimüslimlerle oturulan meclislerdir. Yani dinler arası diyalog meclisleridir.

--

Bu üslupla konuyu ifade eden biri Müslümanları da sanki bu aşağılık davranıştan uzak durun da dinimizi eleştirenler haklı çıkmasın, der gibidir.

Halbuki aşağılık bir durum varsa Allahın izin verdiği peygamberinin uyguladığı ve meşruluğu kitap sünnet icma ile sahip bir mubah fiile aşağılık, tiksinilen bir davranış gibi bakmatır.

*********

''Merhametsizler'' ile 4 karılı merhametsizler diye olan nitelemeyle de alakalı bir garabet var.

Ayette toplumsal bir vakıa olan yetimlere sahip çıkılmasıyla alakalı bir ilahi yönlendirme vardır.

İslama göre genç kızlar evlatlık edilemezler. Kendilerine barınma evleri yapılıp orada kız kıza da olsa yaşatılmaları caiz değildir. Makasıduş Şeriaya göre buluğa eren kız uygun bir eş ile evlendirilir. Ve hayatın içine alınır.

Ayeti kerime de evli olmayanların (yetim,sahipsizve dul) evlendirilmesi tavsiye edilmekte ama  onlara evlerinizi açın denilmemektedir. Onları Allahtan korkunuz en üst sevide olarak evlendirin denilmektedir. Erkekler  eşlerini Allahın emaneti olarak eş edinirler.Yetimlerin Nazırı ve sahibi yüce Allah’tır. Yetimlere kefillik ve uygun insanla evlendirilmesi Kıyamet günü Allah Rasulü ile yan yana haşr olunmakla ödüllendirilecek çok büyük bir salih ameldir. Burada onlara merhamet edilmesi de elbette iman sahiplerinin imanlarının gereğidir. Yani onlar kayırılmalı ve onlara merhamet edilmelidir.

 

Ama subhanallah bir hoca ''İslam 4 karılı merhametsizlerin dini değildir'' demek suretiyle tam tersi bir laf etmiş olmaktadır.

 

İnna lillahi ve inna ileyhi Raciuun…

 

Müslümanların evlilik müessesesini yeniden keşfetmeleri gerekmekte olduğu anlaşılıyor.Kadının ikinci eş olarak evlenmesi onun aşağılanmasıdır diye düşünen biri dindar olamaz.Kadınların ikinci eş olacaklarına evlenmeyip bekar kalmaları ve bir işe girip çalışmaları daha insan onuruna uygundur demek din dışı bir söylemdir.

İman sahibi kadınlar ve genç kızlar İslam hakkında konuşanların düşüncelerinin arkasında ne var buna mutlaka bakmalıdırlar.

----

4 kadınla evlenen insanı aşağılayan da mümin değildir. Mubah fiili yapan değil zina edeni, bar açanı, pavyonda, genelev de çalışanı insan onuru ve İslam ahlakıyla ve ahkâmıyla aykırı olduğu için eleştiremeyen üniversite okuyup da eskort kızlık yaparak para kazanan hayatını kazandığını düşünenleri (Müslüman evlatları olarak) muhatap alıp da ey Allah’ın kulları zina haramdır, bir İslam ülkesi olan ülkemiz insanının bu ülkenin çocuklarını zina etmekten utanmayan ahlaksız insanlar olarak göstermeye kimsenin hakkı yoktur diyemeyen insanlar dönüp de helal olduğu ve kuran da zinadan toplumu korumak için teşri kılınmış 4 e kadar evliliği ayıplamaları utanç vericidir.

Yahu zinadan utanın, faiz yemekten utanın, Allah’ın dinindeki doğrulara bayrak açmaktan utanın

50.000 kayıtlı fahişe olmasından utanın…

--

NOT: Utanılacak Şey İşte Budur;

Türkiye'nin Acı Genelev Raporu;
http://www.haber365.com/Haber/Turkiyenin_Genelev_Raporu/


İçerik:

Şefkat-Der'in Türkiye genelev raporuna göre sokaklardaki seks kölesi kadınların sayısı 100 bini geçerken bunların 50 binini çocuklar oluşturuyor.

Kadına karşı şiddeti durdurmak için daha önce kadınları “cinsel ilişki grevi”ne davet eden ve geçtiğimiz günlerde erkek genelevi açılması çağrısıyla gündeme gelen Şefkat-Der’in genelev raporu, “seks köleliği” gerçeğini ortaya koydu.

Rapora göre Türkiye’de 55 ilde bulunan resmi genelevlerde çalışan kadın sayısı 3 bin, genelev harici vesikalı kadın sayısı 15 bin, gayrıresmi genelevlerde, randevu evlerinde, otellerde, sokaklarda çalıştırılan vesikasız seks kölesi kadınlarının sayısı ise 100 binden fazla. Türkiye’deki seks kölelerinin 50 bini ise henüz çocuk. 

Özellikle yoksul ve parçalanmış ailelerin çocukları, evlerinden kaçan, kaçırılan çocuklar, öz aile bireyleri ya da üvey baba tarafından cinsel istismara uğrayan çocuklar, yetimhanelerden yaşları dolduğu için sokaklara terk edilen çocuklar ve zihinsel engelli çocuklar, fuhuş tüccarlarının tuzağına düşüyor.

60 Yaşında Bile Var

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yoksul, işsiz, çok çocuklu, eğitimsiz ailelerin çocukları da, “evlatlık verilme ya da evlilik” bahanesi kullanılarak fuhuş mafyasıyla tanışıyor. Rapora göre genelevlerde 60 yaşında kadınlar da çalıştırılırken Türkiye’deki bazı genelevlerin bedelinin 300 bin TL’den 3 milyon TL’ye kadar çıktığı belirtildi.

---------------------------
Mülahaza
: (Rasule Yelken)
(hayrettin hocanın söylemi böyle değil !!! 
Hayrettin Hoca nın Söz konusu Yazısının Metni Aşağıdadır ;

’İslam’ı dört karılı merhametsizlerin dini olarak göstermek zulümdür
İslam’a karşı olanlar onun güzel yüzünü gizlemek ve insanımızı, özellikle gençlerimizi ondan uzaklaştırmak için
“şeriat adına” bazı çarpıtılmış kuralları ve uygulamaları sıralıyor ve soruyorlar: “Bunları istiyor musunuz?” 
Ben de İslam’ın, birçok âyete ve hadise dayanan bazı taleplerini ve kurallarını sıralayarak soruyorum: “Bunları istemiyor musunuz?”
Hak dine iman ve bir Allah’a kulluk edin ki, dünyada kula kul olmaktan kurtulup iki cihanda mutlu olasınız.
Dillerinizin ve renklerinizin farklı olması Allah’ın muradıdır ve O’nun büyüklüğünü, eşsizliğini, taklit edilemez san’atını gösterir. Üstünlük etnik ve kültürel aidiyette değil, takvâda aranmalıdır. Takvâ ise Hz. Peygamber’in örnekliğinde gerçekleşen sorumluluk duygusudur ve bunun meyvası olan güzel ahlaktır.
İzzet, onur ve üstünlük Allah’a, elçisine ve O’nun mümin kullarına aittir.
İnsanı zillete düşüren, geçici mağlubiyetler değil, ümitsizlik ve aşağılık duygusudur.
Allah’ın ve sizin düşmanlarınızı korkutarak tecavüzden caydırmak için ilimde, ekonomide, teknolojide, askerlikte.. onlardan daha güçlü olun.
Allah bütün âlemlerde (bütün varlıklara yönelik) zulmü istemez, zalimler
Allah’ın düşmanlarıdır.
Hayvana zulmeden ama namazını da kılan bir kimse cehenneme, hayvan da olsa ona iyilik eden, canını kurtaran bir günahkâr da cennete girebilir.
Dinde baskı, zorlama, dayatma yoktur. Aklı olanlar, aklını doğru kullananlar için hak batıldan ayrılmıştır; dileyen inanır, dileyen inkar eder. İmanın ve inkarın hesabı Allah’a aittir ve ahirette sorulacaktır.

Kamuya açık alanlarda günah, yasak ve ayıbı çiğneyenler engellenir. Özel mekanlarında, gizleyerek bir şeyler yapanlar araştırılmaz, soruşturulmaz, bu mânada özel hayatın dokunulmazlığı vardır.
İstibdadı bırakın, bütün işlerinizi danışma yoluyla yürütün.
Kendisinde fazla yiyecek, içecek, giyecek, binek.. olanlar bunu yoksun olanlara vermelidirler. Komşusu aç iken tok yatan “müslümanlardan biri” olamaz.
Allah adaleti, iyiliği, yakınlara yardımı emreder, ferdî, ictimâî ve siyasî anarşiyi, ahlak ve kural tanımazlığı yasaklar.
Bir fert veya toplulukla aranızda gerginlik, düşmanlık olsa bile onlara karşı adaletten ayrılmayın.
Temizlik imanın yarısıdır.
İsraf haramdır. İsraftan kaçınmak, Allah’ın verdiği bütün nimetleri korumak, ölçüsüz harcamamak, tüketmemek ve kirletmemekle gerçekleşir.
Bütün insanlar, can, mal, akıl, din ve nesillerini koruma hakkına sahiptirler.
Devletlerin vazifesi öncelikle bunları korumaktır. Savaş bu değerleri korumak için kaçınılmaz olduğunda meşru olur.)

 

 

el Cevab : Rasule yelken
Hayrettin Hoca'nın söylemi böyle değil  dediğiniz ve yaptığınızı alıntının ilk cümlesini bir daha okuyun.Şöyledir;‘’İslam’ı dört karılı merhametsizlerin dini olarak göstermek zulümdür’’
1-Alıntıladığınız yazının başlangıcında kurulan bu cümle yanlıştır. Hoca bu cümleyi söyleyenlerin sözlerine cevap veriyor .Ama bu sözü en argo kelimeleri seçerek alıntılıyor.Ve bu söze cevap vermiyor.İnandığı dinine böyle iftira edilmesinden üzülüyor utanıyor. Ve lisanı haliyle;  evet bu dinin mensuplarından ''4 karı alan merhametsizler var. ama bu zulümdür. diyor.
Halbuki, bu yazıda bir erkeğin 4 hanımla evlenmesi konusunda ‘’Ey İslama hücum edenler, bu yaptığınız haksızlıktır. Bu bir kuran ayetiyle sabit izindir ,Allah’ın emri ve izni tartışılmaz .Ama uygulamada oluşan bazı uygunsuz durumlar varsa bu konuda halkın bilinçlendirilmesi gerekir’’, deseydi ,mesele kalmazdı. 
Cümlenin kurgusu ve töhmetin ve nitelemenin uslubundaki fahiş ayıp ortada duruyor.
Eleştirim bu cümlenin derunundaki mübah olan evlilik fiiline yapılan aşağılamayadır.Ve bu aşağılamanın eleştirilmemesinedir ve eleştirilmediği gibi bu başlıkla anılmasınadır.

2-Gayri müslimler İslam dininin değerlerinden evvel emirde  sadece Allah’ı tanımak ve peygamberin peygamber olduğuna şahitlik etmekle mükelleftirler.Onlara İslamın hukuki kuralları ,emir ve nehiyleri , ibadetleri savunulmaz. Din değerlerimizin onlarla tartışılması Allahın ayetle haram kıldığı bir fiildir.
Gayri müslimler ise, iman etmedikleri bir şeyi kabul etmek,yapmak ve itiraf etmek durumunda değillerdir. 
Küfürden daha büyük günah yoktur (la zenbe bade'l-kufr) olduğundan bu böyledir. 
Gayri müslimlere İslamın şirin gösterilmesi ya da şer’i ölçülerin güzel gösterilmeye çalışılması avam işidir. Bu yolla İslama davet edilmesi batıldır.
Peygamber efendimiz gayri müslimleri; alemi yaratan Allah’a davet etmiş kendisinin de onun elçisi olduğunu ifade etmiş ve buna delil isteyenlere kevni ayetlere işaret eden ilahi ikaz ayetleri inmiş tir. 
Peygamberimiz namaz kılan şu hastalığa yakalanmaz onun için namaz kılın ; oruç tutan sağlıklı kalır vs dememiştir. ''oruç tut, sıhhat bul'' tam olarak avam kafasıdır. Ve mahya olarak asılır durur. 
19 mucizesinden medet umanlar elbette İslamı şirin göstermek psikolojinin altında ezilebilirler. Ama benim de vazifem yeri geldiğinde doğruyu açıklamak,gerektiğinde de sorulan sorudaki yanlışa eleştiri yapmaktır. Eleştirmek mecburiyeti olduğu için bu eleştirileri yaptım yazdım.

3- Alıntıladığınız yazı masum değil . başka yanlışlar da var onları da sıralıyorum.Hocanın yukarıda  iktibas ettiğiniz  yazısının metninde altını çizdiğim yerler kanaatimce dini deperlerimiz açısından sorunludur.bunları da ifade edeceğim. şöyleki ;

- ‘’şeriat adına” bazı çarpıtılmış kuralları ve uygulamaları sıralıyor ve soruyorlar .’’..(şeriat adına çarpıtılmış..)
- ‘’Üstünlük etnik ve kültürel aidiyette değil, takvâda aranmalıdır. Takvâ ise Hz. Peygamber’in örnekliğinde gerçekleşen sorumluluk duygusudur ‘’.
(‘’Takva’’ sorumluluk duygusu değildir. Bu tahriftir. Takva; Allahın haram kıldıklarından kaçınmak ,farz kıldıklarını yapmak ve Allah’ı görür gibi ondan haya ederek, hayatını ona ve indirdiği dini değerlere göre düzenlemektir. Takva ,korku ve hurmet kökenlidir. Takva bir iman kavramıdır. Sosyal sorumluluk ve felsefi düzen kavramı değildir.
 Hayrettin hocanın genel uslubunda dini kavramların lugavi içeriğe indirgenmesi ve şer’i kurallardan ve şeriatteki tarifinden tecrit edilerek şirinleştirilme gayreti hep vardır. )
- ‘’İnsanı zillete düşüren, geçici mağlubiyetler değil, ümitsizlik ve aşağılık duygusudur ‘’.
(Bu cümle şu yazılan yazıda ifade ettiği şeyler bağlamında kendisi için doğrudur.)
- ‘’Hayvana zulmeden ama namazını da kılan bir kimse cehenneme, hayvan da olsa ona iyilik eden, canını kurtaran bir günahkâr da cennete girebilir.’’
 (Bu kıyaslama hatalıdır. Namazın karşısında hayvana iyilik yoktur. Gerçekten ''tefih'' bir kıyaslamadır bu. Hayvan canı kurtarmakla asla-ve kat'a bir insan cennete girmez,giremez. Yahu ‘’la ilahe illallah’’ demeden ve ‘’Muhammedun Rasulullah’’ demeden kimse cennete giremez. Üstelik kim, la ilahe illallah akdi üzerine ölürse kesinlikle cennete girecektir. şettane ma beyne huma . )

 

-‘’Dinde baskı, zorlama, dayatma yoktur. Aklı olanlar, aklını doğru kullananlar için hak batıldan ayrılmıştır; dileyen inanır, dileyen inkar eder. İmanın ve inkarın hesabı Allah’a aittir ve ahirette sorulacaktır. ‘’
(Dine girin diye baskı yapılması haramdır. İslamı kabul edenlere ibadetleri yapmaları için ,İslamın gereklerini yerine getirmeleri için, işledikleri hatalar ve günahlarda onları caydırmak için Allahın emirleri doğrultusunda peygamberin örnekliğinde baskı yapılır. Zorlama yapılır. Namaz kılmayan yaptırım uygulanır. Zina edene yaptırım uygulanır. Oruç tutmayana yaptırım uygulanır. Zekatı vermeyen takibata uğrar ve zekat zorla alınır. ....Bu  nasıl laftır. Bir hoca bu lafları söylemez. Utanç vericidir. 
‘’İsteyen inanır ,isteyen inanmaz’’ da ne demektir. ''Dileyen iman etsin, dileyen küfretsin'' ayeti tehdittir. Afedersiniz herkes kafasına göre takılsın . biz peygamberi eğlence olsun diye gönderdik mi denildi .
Biz sana ağır bir söz indiriyoruz. ona tabi olup iman edenler, tabi olmayıp küfredenlerden ayrılsın da imanı seçenleri ödüllendirelim ,küfrü seçenleri de cezalandıralım ... anlayışıyla ''artık dileyen iman etsin dileyen de küfretsin..'' şeklinde bir şiddetli uyarıdır bu. Din vicdan işi değildir yani.
- ‘’Devletlerin vazifesi öncelikle bunları korumaktır. Savaş bu değerleri korumak için kaçınılmaz olduğunda meşru olur.’’
 (Devletin vazifesi de çarpık ifade edilmiştir. Bu vazifeler iman edenlerin vazifesidir. Farzı kifaye sorumluluklardır. Hoca islam da devlet yoktur, deyince laik devlete neslin ,dinin sağlığın vs in korunma görevini verivermiştir. Yahu şer’i emirlere yasak getiren devlet Allahı yeryüzünde hükmettirmeyen , devlet müslümanların korumakla yükümlü olduğu şeyleri mi koruyacak. Saflık değilse .çok akıllılık olur bu.


[1] Nisa 1-6

what are aids symptoms hiv early symptoms new hiv treatment
Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort