Hit (29541) F-245

Kurban İle İlgili Bazı Soru Ve Cevablar

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Kurban
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2002-09-15 Güncelleyen : /2020-04-01

Soru Sahibi: Hatice Bayırlı
1-Soru: Hocam bir akrabam 10 yıllık evli ve babasının koyunları var. Her sene kurbanlıklarını hediye olarak veriyor babası. Acaba kesilen kurbanın sevabı kimin oluyor.

el Cevab: Hibe sevabı babaya, kurban kesme sevabı kurban kesene ait olur.


Soru Sahibi: Aygül Kahraman
2-Soru: Kurban bayramında vekâlet yoluyla kesilen kurbanların etlerinden sonraları sucuk ve mantı içi yapılması ve satılması ne kadar doğru ve bunları satın almak caiz midir?

el Cevab: Kurban eti satılmaz. Ama sahibi tarafından dağıtıldıktan sonra yeni sahibi eti aldıktan sonra sucuk yapıp satsa mülk onundur. Onun açısından caizdir.


Soru Sahibi: Ayşe Demirci
3-Soru: Kurban etinden aileye ayrılan kısım iyi muhafaza edilmediği için bozulduysa bu etler hayvanlara verilebilir mi yoksa gömülmeli mi?

el Cevab: Gömülmelidir.


Soru Sahibi: Züleyha Ağca
4-Soru: Kenarda altını veya parası olan kişiye kurban kesmek farz mı?

el Cevab: Kurban kesmeye mali durumu imkan veren herkes kurban keser. 
Nisab miktarı mala sahip olmanız gerekmez.
-Asli ihtiyaçları tamam olmayanların nisab miktarı mala sahip olmaları hanefi mezhebinde bir fetva ya göre zekâtın farziyetinin tahakkukuna manidir. Zekât vermesi gerekmez. 
-Hanefi mezhebindeki diğer fetvaya göre asli ihtiyaçlara sahip olunmasa da nisap miktarı mala sahip olanlar üzerinden bir hicri sene geçtiğinde sahip oldukları malın zekâtını verirler.


Soru Sahibi: Semira inci Aytaç
5-Soru: Yeğenim birisine kurban parasını gönderecek o kişiye başkası da kurban parası göndermiş o kişinin de maddi durumu hiç iyi değil parayı alan kişi kurbanı kesmek zorunda mı?

el Cevab: evet

Mülahaza: Volkan Tetik 
- Hocam soruda anlatılan durumda vekâleten kurban kesme değil de bir sadaka durumu var sanırım. Ama sadakayı şarta bağlamış. Kişiye verilen sadakada böyle bir şart koymak caiz midir?

el Cevab: Kurban kesmek için gönderilen para
- Sadaka kurban kesmek gayesiyle gönderildiyse; gönderilen şahıs sadaka olarak alıp kendisi ihtiyaçlarına harcayabilir. 
Söz konusu kurban vacib olan kurban ise sahibi, gönderilen şahsa kendi adına kurban kesme vekâleti vermelidir. Ve bu tür bir kurban kesme isteği ve vekâletinde kurban mutlaka kesilmelidir. 
-Kurban kesmesi için verilen paranın da kurban kesmek dışında kullanılması caiz olmaz.


Soru Sahibi: Hazan Gönül
6-Soru: iki aile kurban kesmeye karar veriyor. Bir ailede 3 kişi var öbür ailede 2 kişi var parayı iki aile ortak veriyor kurban ikiye bölünüyor, sonra nasıl olsa biz aynı ailedeniz diye eti kendileri alıyor yani üç hisse. Parayı verirken yarıya yarı eti bölüyorlar. Sonra biz 3 kişi kurban kestik deniyor bu olur mu? 

el Cevab: Hisse adedinde ve kurbanlıkta sorun yoksa şartların tutmasından sonra et paylaşımında (tarafların direkt ya da dolaylı rızası var olduğundan) caizdir.


Soru Sahibi: Ramazan Şimşek
7-Soru: Geliri olan bir erkek kendisi yerine geliri olmayan eşi için kurban kesebilir mi?

el Cevab: Vaciblik şartları kimin üzerinde varsa o kurban keser. 
-Dini emirler Allah’ın ve Rasulünün emirleri doğrultusunda yapılır.


Soru Sahibi: Fatih Müşerref Korkmaz
8-Soru: Hocam abilerimle ortak bir kurban aldık 1000 er tl verdik 3000 bine aldık. Üç kişi keseceğiz. Sonra dedik ki büyük baş kurban 7 kişiye kadar olur. Geriye kaldı 4 pay ve dedik ki 1 anneme birer de hanımlara diye kesiyoruz. Ama onlar para vermiyor. Bizim böyle bir hakkımız var mı biz üç kişi aldık sonra başkalarına da bedelsiz kurban kestik olur mu?

el Cevab: Onlara haber verin ve paralarını hibe edin sonra ortak alın caizdir.


Soru Sahibi: Ayse Demir
9-Soru: Hocam benim iki sorum olacaktı
1] Bir kişinin biraz birikmiş parası ve altını var. Eşi de şu anda çalışmıyor ve bir maaşla geçiniyorlar yalnız hocam borçları da var. Şimdi bu aile kurban kesmeli mi acaba?
2]Cuma günü cuma namazı kılınırken erkekler camiden çıkana kadar kadının öğle namazı kılmaması gerektiğinden bahsediliyor. Bu doğrumu acaba?

el Cevab: 1-Kurban kesmeseniz olur,  kesmemeniz caizdir. 
2-Kadınlara cuma farz değildir. Ezandan sonra öğle namazınızı eda edebilirler.


Soru Sahibi: Kevser Eren
10-Soru: Şu günlerde çokça sorulan bir soru sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim... Bir evde çocuk çalışıp annesine bakıyorsa (annesinin kirada bir evi varsa) annesi adına kurban kesebilir mi? (her sene kendi adına kestiği için bu sene annesi adına kesmek istiyor)

el Cevab: -Ülkemizde kurban kesmek üzerine çok hassas durulur. Bazı şahıslar üzerlerine kurban kesmek vacib olmasa da ne eder ederler kurban keserler. 
-Çalışan bir insanın normal maaşla kurban kesmesi gerekmez ama kurban faziletinden mahrum olmak istenilmediğinden kesmeden de duramazlar. 
-Kişi kendisi üzerine kurban kesmek gerekirken kurban kesmesi üzerine vacip olmayan adına kurban kesmesi caiz olmaz. Vaciple sünnet yer değiştirmiş olacaktır çünkü...
Ama kendisi üzerine de vacip değilse sünnet olan kesimi, annesi adına yapmasında bir beis olmaz. Bu hanefi mezhebine göredir. 
-Söz konusu şahıs başka mezheplerdense kendi adına kesmesi caiz olacağı gibi annesi adına da kesmesi caiz olur.


Soru Sahibi: F. Gamze 
11-Soru: Allah (c.c.) nasip ederse kurban keseceğiz, ancak biz birine borç verdik, o kişi de kredi çekerek borcumuzu ödeyecek. O parayı kullanabilir miyiz peki kurbanlık için?

el Cevab: Paranın ve para değerinde olanın kullanılması ile kurban satın almanız caizdir. 
Borç alarak kurban alıp kesmeniz de caizdir. 
-Sonra ödemek üzere kurban alıp kesmeniz de caizdir.


Soru Sahibi: Firdevs Yazici
12-Soru: Zengin olmayan bir kimse vekâlet ile kurban kestirmeye niyet edip parayı bir fakire gönderiyor. Ancak para o kişiye ulaşmıyor. Bazı kişiler paraya el koyuyor. Parayı gönderen kimse ne yapmalı?

el Cevab: Neticede kurban kesmeniz vacib iken kurban kesmemiş oluyorsunuz. 
Buna göre kurban kesmeniz gerekir.


Soru Sahibi:Muhammed Yasir
13-Soru: Bir tanışımız bu sene kurban kesemeyecek hanımının babası kızına kurban kesmesi için Allah’u alem 500 tl para hibe etmiş kadın kurban kesebilir mi bu durumda?

el Cevab: Kurban kesmesi vacib değildir caizdir.


Soru Sahibi: Eyüp Gündoğan
14-Soru: Vasiyet eden kişinin kurbanından kim yiyebilir vasiyet etmemişse durum ne olur?

el Cevab: Bir kısıtlama yoktur. Her müslüman yiyebilir. Vasiyet etmemişse de yakınları onun adına kesebilirler.


Soru Sahibi: Gülsüm Aydın Coşkun
15-Soru: Kurban bayramında kurbanı keserken iki niyet olur mu?

el Cevab: olmaz.


Soru Sahibi: Songül Çiloğlu
16-Soru: Allah rızası için kan akıtacağız bu vazifemizi akşam ezanından sonra yapmamız caiz midir?

el Cevab: Caizdir.


Soru Sahibi: Songul Aslan Yurukoglu
17-Soru: Yurtdışında yaşıyorum ve burada genelde herkes kurban kesiyor. İhtiyaç sahibi neredeyse hiç yok. Kurbanı burada kesip kurban kesen ve ihtiyaç sahipleri olmayanlara vermek kurbanın formuna uygun mudur? Bir de bu yıl Türkiye de ihtiyaç sahibi bir aileye verdim tamamını ve sanırım onlarda dağıtmamışlar ihtiyaç sahibi oldukları için. Bana ve onlara bir günah var mıdır?

el Cevab: Kurban kesmek vacibdir. Allah rızasının kazanılması ve emrinin yerine getirilmesi için kurban kesilir. Fakirler kurban eti yesin diye değil.
Bununla birlikte etin bir kısmının ihtiyaç sahipleri olanlar tercih edilerek dağıtılması sünnettir.
Ama ihtiyaç sahibi olmayanlara da verilmesi caizdir. Kurbana bir halel gelmez. Allah amelinizi kabul etsin.
İhtiyacı olan aile kendileri hepsini alsa ve dağıtmasa bu da caizdir. Bir beis oluşmaz.


Soru Sahibi: احمد شاهان
18-Soru: Ortak kurban alınıp kurban ölse ne yapmak lazım gelir? Sahibiyle de anlaşılırsa kurbana bir gün kala kurbanının teslim edileceği teslim edilmeden kurbanın sahibinin elinde ölse parası iade edilecek diye gene anlaşılırsa parasını da iade eder mi?

el Cevab: Kurban sağ salim kesim zamanı teslim alınmak üzere anlaşma yapıldıysa mal sahibi sorumludur.
Kurban bu şartla satın alınmadıysa o yöredeki adete bakılır. Sorumluluk mal sahibindeyse mal sahibi yeni emsal bir hayvan verir ya da parayı iade eder.
Adetlerde sorumluluk satın alan taraftaysa tekrar kurban satın alırlar ve keserler.
Yazdığınız şekilde anlaşma yapılmışsa mal sahibi kurbanın benzerini verir ya da parayı iade eder.

Soru Sahibi: Şeyma Ata
19-Soru: Bir adam hanımının mihrini borçlarını ödemek için alıyor ve henüz geri ödeyemiyor. Kurbanda hanımının adına vekâlet vermesi mi gerekir? Yani hanım dese ki; onun bana mihr borcu var. Bu kurban benim. Adam hanımı adına kurban kesmekle yükümlü müdür? Onun mihrini aldı diye hanımına kurban kesmesi gerekir mi? Böyle bir şey olabilir mi? Bana biraz tuhaf geldi ama bir de size danışayım istedim.

el Cevab: Erkek eşi için kurban kesmek durumunda değildir. Bir ailede erkek kurban kesecek durumda ise keser ve bu ailesi için yeterlidir.
Mihrini borç aldı diye onun adına kurban kesilmesi diye bir gereklilik yoktur.
-Kadın aileden zenginse ayrı bir kurban kesebilir mi evet kesebilir.

Mülahaza: Tuğba Toprak Saydan
-Erkek varken kadına kurban kesilmez mi?

el Cevab: Aile reisi erkektir. Erkek kesince ailesi için bu yeterlidir. Kadının bir şekilde zengin olması durumunda ayrıca kurban kesmesi ise caizdir.


Soru Sahibi: Esra Gursul
20-Soru: Teşrik tekbirlerinin kazası olur mu?

el Cevab: Teşrik tekbirleri namazdan müstakil emirle sabittir. Hükmü vacibtir. Unutulursa namazın kabulüne engel olmaz. Kazası yoktur.
Namazı da kılamadıysanız, bayram günleri içinde namazı kaza ederseniz teşrik tekbiri de getirebilirsiniz. Diğer zamanlara kalırsa namazın kazası kaza sonrasında tekbir getirilmez.


Soru Sahibi: Ali Karabacak
21-Soru: Dinen kurban kesmekle yükümlü bir kardeşimiz fakir birisine kendi kesmesi gereken kurbanlarından birisinin parasını veriyor. Bununla bir kurban al kes diyor. Soru şu hocam. Adam diyor ki hocam verilen para ile büyükbaş hayvan kesen bir gruba girmek istiyorum ama adamın verdiği kurban parası yetmiyor üstüne ben 100-150 tl kadar ilave etsem büyükbaş kurbana ortağa girsem olur mu? Veya bana kurban kesmem için verilen para 700 tl bu para ile kurban almak istedim bir hayvan var 600-650 tl bazıları daha ucuz bazıları da daha pahalı ucuz hayvanı alsam adamın verdiği para artıyor. Bu artan parayı ne yapmam lazım. Pahalı olanlardan alsam yetmiyor. Üzerine kendim biraz daha para katarak alsam olur mu? Tam da 700-tl 'lik bir hayvan bulamadım. Eğer bulamazsam nasıl hareket edeyim?

el Cevab: Verilen para zengin adına kesilecek bir kurban içinse, paraya uygun bir kurban bulunur, kesilir. Daha ucuza alınabilirse paranın üstü sahibine iade edilir.
Verilen para fakirin kendi adına kurban kesmesi için olsaydı fakir üzerine ekleyerek de kurban kesse caiz olurdu daha ucuza alsa da caiz olurdu. Paranın üstü de kendisinde kalırdı. İadesi gerekmezdi.


Soru Sahibi: Server Akın
22- Soru: Arkadaş, bayramda seyhate çıkacağı için seferi olup aynı zamanda kurbanını vacip olarak yerine getirmek istiyor nasıl bir yöntem izliyebilir?

el Cevab: Kendisi adına kurban kesecek birine vekalet verir.


Soru Sahibi: Fatih Dursun
23- Soru: Babası oğluyla kurban kesiyorlar yarı yarıya fiyatta anlaşıyorlar ve kurbanı alıyorlar. Yalnız babası oğlundan 500 tl borç alıyor. Kendi krediden vermek istemiyor oğluna diyor ki ben bu 500 tl yi sana maaşım yatınca vereceğim yani krediden değil de maaşımdan yatan paradan ödeyeceğim diyor. Bu kurban olur mu ?

el Cevab: Babanın kurban parasını maaştan ödemek için geciktirmesi caizdir. Kurban sahihtir.
Parayı almasa da caizdir.  Kurbanı kim adına kestiyse kurbanın ecri onun olur.
Aynı evde kalıyorlarsa bu masrafları paylaşma manasına gelir bu boyutuyla tek kurban kesmeleri caiz olur. Erkek çocuk evlenip yeni bir aile kurdu ve kendi geliri varsa, babasının ona bakma durumu ortadan kalmış olacağından onun da babanın da imkanları varsa ayrı ayrı kurban kesmeleri uygun olur.

Soru Sahibi: Ceyhun Sayar
24- Soru: İslam fıkhında bazı ibadetlerin şartları arasında hür olmak kaydı var. Günümüzde mahkûm olan ceza evindeki nisaba malik zengin Müslümanların kurban ibadeti kendilerine vacip midir? Teşekkür ederim.

el Cevab: Bir sebeple kurban zamanı tutuklu olan varlıklı Müslümanlar vekalet vererek kesme imkanına sahip iseler kurban keserler.
Tutukluluk vekâlet vermeye veya kurban kestirme imkânını elinden almışsa kurban yükümlülüğü kendisinden düşer.
 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort